KAVA I NJEN UTJECAJ NA LJUDSKI ORGANIZAM

mršavljenje uz kavu?

•       Kao i svi napitci za mršavljenje, tako ni kava nema čarobnu sposobnost skidanja viška kilograma, ali može biti od pomoći. Razlog tomu je, što se nakon konzumiranja kave u našem organizmu odvijaju razni procesi koji nam pomažu prilikom mršavljenja postići maksimum. No, to ovisi i od vrste kave koju pijemo, nemaju sve kave te blagotvorne učinke, čak štoviše, neke taj proces mogu i usporiti. Kvalitetna kava ubrzava metabolizam, smanjuje apetit, ali uz to je potrebna i vježba i ujednačena ishrana.

Utjecaj kave na organizam

•       Kava isušuje, zbog toga ju je potrebno piti s velikom količinom vode kako ne bi došlo do dehidratacije, koja ima negativan učinak na unutarnje organe, tkiva i kožu. 

•       Kava podiže krvni tlak, iako ne značajno. Velike količine kave nisu preporučljive za ljude s visokim krvnim tlakom.

•       Za ljude kojima je tlak nizak, kava pomaže da se tlak dovede do normalnih vrijednosti. Kao i vino i čokolada, pruža osjećaj zadovoljstva. Redovno konzumiranje kave može smanjiti rizik nastanka dijabetesa tipa 2 za čak 20-50%.  Kava sadrži polifenole, mnogo antioksidansa, te ima protuupalno djelovanje, što pospješuje likvidaciju slobodnih radikala u organizmu. Umanjuje osjećaj gladi, ubrzava metabolizam, iako kratkoročno. Ukoliko je organizam naviknut na redovno konzumiranje kofeina, metabolizam može usporiti i može doći do umora i pojačanog osjećaja gladi nakon prestanka unosa kofeina u organizam.

•      Kava opterećuje bubrege, tako da nije preporučljivo piti velike količine jake kave svaki dan, pogotovo u kombinaciji s drugim napitcima koji sadrže kofein.

•      Nakon konzumiranja jedne šalice kave, kofein se zadržava u organizmu otprilike 6 sati, što utječe na probleme sa spavanjem. Ako vam se pije kava, najbolje ju je popiti 20-40 minuta prije vježbanja. Najbolje vrijeme za kavu je pola sata do sat nakon jela. Tada je želudac već spreman za probavu, te će probava biti brža i bolja. Preporučuje se piti ne više od 1- 3 šalice kave dnevno. Veće doze mogu prouzrokovati anksioznost, glavobolju, ubrzan rad srca ili želučane tegobe.

•       Kofein je najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svijetu. Nalazi se u većini medicinskih proizvoda i raznih prehrambenih dodataka namijenjenih sagorijevanju masnoća.

•       Kofein pospješuje fizičku izdržljivost, zahvaljujući mobilizaciji masnih kiselina iz masnog tkiva. Zbog toga se u sportu smatra zabranjenim dopingom. 

Zatvoriti

Pjevajte

Zatvoriti

Košarica (0)

Cart is empty Nema proizvoda u košarici.