KVALITETA MJEŠAVINA VRSTA KAVA

kako je kava najskuplja?

•       Iako nam se čini da nam tržište trenutno nudi široku paletu raznovrsnih kava, ova izjava može zavarati. Postoji jako puno brendova s jednako lošom kvalitetom kave, što može zbuniti potrošače. Veliki proizvođači se natječu međusobno s cijenama umjesto s kvalitetom kave. 

•       Kada govorimo o kavi iz supermarketa, uglavnom je to azijska ili afrička kava, niske kvalitete zrna i neujednačeno pržena. 

•      Budete li imali malo sreće, na pakiranju ćete moći pročitati barem s kojeg je područja kava. Kolombijska kava je izvrsne kvalitete. Najkvalitetnije kave su one s plantaža u okolini Anda. Ove kave imaju dobru kiselost i čistu aromu. Najbolje kave su one srednje pržene, neke od njih imaju pak okus oraha. Kave iz Kenije su pikantnijeg okusa, nježno kiselkaste, nježnog mirisa s blagim voćnim tonom. Dobre su u kombinaciji s drugim vrstama kava. Kubanska kava je slatka i ukusna, ima nježnu zadimljenu aromu drva cedra. Srednje prženje pojačava njenu aromu.

•       Mješavine kava se sastoje od više osnovnih vrsta zrna. Ispravno izvedeno kombiniranje raznih vrsta stvorit će mješavinu harmoničnog i upotpunjenog okusa. No, potrebno je imati iskustvo i dobro poznavanje pojedinih sirovina. 

•       Ne preporučuje se u mješavinama koristiti jednake vrste zrna, s jednakim svojstvima. Moraju se kombinirati zrna različitih svojstava. Većinom se mješavine prave od zelenih zrna koja se potom prže zajedno.

•       Većina pržionica proizvodi svoje vlastite mješavine, kombinacije raznih vrsta kave iz pojedinih područja uzgoja. U ovom postupku, veliku ulogu igra i cijena, a ne samo osobine kave. Cilj je zadržati specifičnu aromu mješavine kave, bez obzira na kvalitetu pojedinih uroda. 

•      Najbitnije je zadovoljiti potrebe potrošača stvaranjem različitih sorti te miješanjem raznih smjesa. Npr. za espresso je savršena mješavina s Robusta kavom, koja dodaje mješavini veću količinu kofeina, umjerenu gorčinu i uz to stvara visokokvalitetnu pjenušavu kremu. 

•       Za filtriranu kavu ili tipičnu „tursku“ pogodne su mješavine kave sa većim udjelom Robuste.

•      Robusta se također dodaje do prilično skupe Arabice, te takva mješavina znatno snižava cijenu kave. Ali to može značiti i da je mješavina prosječne kvalitete. Prilikom dugog skladištenja, može se desiti da se miris Arabice potpuno izgubi, a ostane samo onaj od Robuste, što i nije tako poželjno. Robusta ne umanjuje vrijednost svake mješavine kave, u nekim mješavinama na nju čak računaju. Čak i ako piše da je kava 100% Arabica, uglavnom se radi o talijanskim mješavinama, gdje je zakonom dozvoljeno da Robusta bude zastupljena 10%.

Zatvoriti

Pjevajte

Zatvoriti

Košarica (0)

Cart is empty Nema proizvoda u košarici.