MLJEVENJE KAVE

kako samljeti kavu?

•       Sa svakim korakom obrade kave, njen rok trajanja, okus i aroma se pomalo gube. Sirova kava ima rok trajanja i do nekoliko godina. Nakon prženja kava ima aromu tek tjedan dana, a nakon dva tjedna miris je upola slabiji.

•       U kvalitetnim trgovinama kave trebali bi vas pitati želite li da vam se kava melje. Ukoliko da, vi biste trebali reći na koji ju način koristite, jer od toga ovisi stupanj mljevenja. 

•       Glavni cilj je uvijek dobiti puni okus kave, što ćemo postići ako mljevenu kavu stavimo u kipuću vodu. Što je brži način pripreme kave, to stupanj mljevenja mora biti nježniji. Stupnjevi mljevenja se dijele na krupno, srednje i sitno mljevenje. Krupno mljevena kava mora biti u kontaktu s kipućom vodom dulje nego sitno samljevena.  Za tzv. kavu iz posude za kuhanje kave najpogodnija je krupno mljevena kava. Za pripremu kave u aparatima za kavu i za pripremu kave filtriranjem, također je potrebna krupnije mljevena kava, suprotno od kuhanja u aparatima za espresso, kroz koje kava procuri najbrže.

•       Za pripremu espressa najbolja je sitno samljevena kava, poput pijeska. Za kuhanje u posudi za kuhanje kave trebala bi biti toliko krupna, da bi hodanje bosim nogama po njoj bilo bolno. Ovo su osnovna pravila kojih biste se trebali pridržavati ukoliko se baš i ne razumijete u mljevenje kave.

•       Ako, na primjer, koristite sitno mljevenu kavu namijenjenu za espresso u svom aparatu za pripremu filtrirane kave, uvjerit ćete se da je vodi potrebno više vremena da prođe kroz filter, a okus kave neće biti najbolji. Ako želite jači ili slabiji napitak, koristite više tj. manje mljevene kave u odnosu na količinu vruće vode. To je mnogo lakše nego promijeniti stupanj mljevenja kave.

Mljevenje kave doma

•       Govorimo doslovice o razlici između svježe mljevene kave i one koja je samljevena prije nekoliko dana. Mljevenje kave doma zahtjeva manje posla nego prženje, a i uštedjet će vam vrijeme. 

•       Najstariji način mljevenja kave je razbijanje zrnaca tučkom.

•       Pri kupnji ručnog mlina za kavu, ne biste trebali štedjeti, jer oni malo skuplji mlinovi daju fino samljevenu kavu jednake granulacije. 

•       Električni mlinovi za kavu opremljeni su noževima ili uređajem za mljevenje koji se sastoji od dva hrapava vrtuljka koji se mogu podesiti za različite vrste mljevenja.

•       Prilikom korištenja električnih mlinova, treba imati na umu, da će previše sitno samljevena kava obično postati gorka. Suprotno tomu, krupno mljevena kava koristi se samo za filtriranu kavu. Za pripremu tzv. „turske kave“ na površini napitka bi plivale neukusne krupne čestice kave. Mljevenjem kave stanice zrna kave se otvaraju i oslobađaju esencijalna ulja. Ukoliko nemamo priliku sami samljeti kavu, bolje ju je kupiti u vakumiranom pakiranju.

Zatvoriti

Pjevajte

Zatvoriti

Košarica (0)

Cart is empty Nema proizvoda u košarici.