NAČINI PRIPREME KAVE 

načini kuhanja kave

•       Kako bismo drugačije mogli shvatiti razliku između zrna kave, ako ne kroz sam napitak. Objasnit ćemo razne načine pripreme kave i koje su to danas najpopularnije vrste kave, koje nam omogućuju kušati one zaista jedinstvene okuse kave.

•       Crna kavase poslužuje direktno iz kavenika, bez dodavanja mlijeka, šećera ili kreme, kako bi se očuvao njen pravi okus.  

•       Kava sa šećerom i/ili mlijekom  priprema se na sličan način kao crna kava, ali joj se dodaje mlijeko, šećer, krema ili umjetna sladila čime se mijenja njen okus. 

•       Espresso  se  pravi od sitno mljevenih zrna kave. Pravi espresso jamči izrazit i jak okus kave jer mu je potrebna mala količina vode. Priprema traje tek 18 do 30 sekundi, a napitak sadrži 25-60 ml vode.

•       Filtrirana ili  filter kava. Riječ je o metodi kuhanja kave prilikom koje se koristi papirni filter na koji se stavi mljevena kava, preko koje se polako sipa vrela voda koja teče do posude postavljene ispod.

•       French Press je kava koja ne posjeduje čestice mljevene kave. Ova metoda koristi klipzahvaljujući kojem su te čestice stisnute i ne nalaze se u samom napitku.

•       Ledena kava se razlikuje od hladne jer se za njenu pripremu koristi vrela voda koja se hladi netom prije posluživanja.

•       Moka kava je kava kuhana u moka loncu. Voda kroz nju prolazi uz pomoć pare pod pritiskom.

Espresso

•       Doppio je klasični dupli espresso za koji nam je potrebna dvostruka količina kave. To rezultira napitkom zapremnine 60 ml, tj. dupla doza espressa.

•       Ristretto je kratki espresso napravljen od uobičajene doze mljevene kave ali s duplo manje vode.

•       Lungo je suprotno od ristretta, znači kava napravljena s većom količinom vode. U poređenju s espressom, priprema traje 60 sekundi, a sadrži od 130 do 170 ml vode. Vrijeme ekstrakcije jedne doze uvjetovano je raznolikošću zrna kave, njihovim mljevenjem i pritiskom u stroju.

•       Naziv „ristretto“ potiče iz talijanskog jezika, što znači kratko, skraćeno a „lungo“ dugo, produljeno.

•       Francuska riječ za ristretto je „café serré“ a za lungo „café allongé“.

Espresso s dodatkom mlijeka ili vode

•       Cappuccino je napitak pripremljen od espressa, vrelog mlijeka i pjene od mlijeka. Razlika između cappuccina i lattea je to, što cappuccino ima manju pjenu. Zapremnina ovog napitka je između 150 i 180 ml i zbog toga što se većinom poslužuje u porculanskoj šalici, cappuccino će ostati vruć dulje vremena.

•       Flat White je napitak od espressa i mliječne pjene baršunaste konzistencije sa sitnim mjehurićima. Manje je zapremnine i ima manje pjene nego latte, što omogućava okusu espressa da dođe do izražaja.

•       Latte je kava napravljena od  espressa i vrelog mlijeka, u omjeru 1:3 do 1:5 s mliječnom pjenom na vrhu. Često je u ponudi u raznim okusima kao što su čokolada, karamel, vanilija i drugi. Ponekad se čak kava zamijeni indijskim čajevima kao što su masala chai, mate, ili matcha. Za pripremu ovog napitka koristi se i sojino ili bademovo mlijeko.

•       Macchiato je espresso s malom količinom mliječne pjene. Sličan je cappuccinu, ali je jači i aromatičniji. Priprema se tako da se preko mliječne pjene nalije espresso.

•       Kava ili espresso sa šlagom se naziva Bečkom kavom. Nekad se u espresso prije dodavanje šlaga nalije malo mlijeka. Šlag se zatim pospe vanilijom, cimetom ili kakaom. U Austriji je zovu „Malange mit Schlag“.

Iz svijeta

•       Kava od jaja je vijetnamski napitak napravljen od žumanjaka, šećera, kondenziranog mlijeka i Robusta kave s vijetnamskih gorja, gdje se uzgaja oko 70% svjetske proizvodnje Robuste.

•       Njemački napitak, sličan ledenoj kavi sa sladoledom naziva se Eiskaffe. Priprema nije veoma zahtjevna, a okus je izvrstan. Odlično je za vruće ljetne dane, kada vam se pije kava, ali ne i vrući napitak.

•       Irska kava je u Irskoj poznata kao „Caife Gaelach“. To je, u biti, koktel od kave, irskog whiskeya, šećera i ledom umućenog šlaga. Obično se pije sa slatkim vrhnjem i odličnog je okusa. 

•       Tradicionalni napitak na Bliskom Istoku je Turska kava. Sitno mljevena kava se stavlja u vodu, a zatim kuha do ključanja dok se ne postigne maksimalna količina pjene. U Turskoj je poslužuje na 4 načina zaslađivanja:  1. sade (bez šećera), 2. az sekerli (s pola čajne žlice šećera), 3. orta sekerli (s jednom čajnom žlicom šećera), 4. cok sekerli (dvije ili više žlica šećera). Zanimljivo je da je turska kava uvrštena kao nematerijalna kulturna baština Turske od strane UNESCO-a.

Zatvoriti

Pjevajte

Zatvoriti

Košarica (0)

Cart is empty Nema proizvoda u košarici.