PRŽENJE KAVE

koliki su stupnjevi prženja kave?

•       U ovome dijelu ćemo se posvetiti trima stupnjevima prženja, a to su svijetlo prženje, srednje prženje i jako prženje. Ovo je jedina općepriznata terminologija, mada se ponekad koriste i izrazi svijetlo, srednje i tamno prženje, ali pod tim svatko smatra nešto drugo. Nemoguće je protiviti se miješanju svijetle i tamne pržene kave, ali treba imati na umu da određeni stupanj prženja kave nije pogodan za neke sorte kave. Isto kao što bi pojedine vrste kave trebale imati prednost u konzumiranju danju tj.noću.

•       Svijetlo prženje je blijedo, ili cimetno prženje, gdje je kava jako kisela, a boja joj postaje umjereno smećkasta, jako slabog okusa. 

•       CIMET je blago kisela kava boje cimeta. Radi se o laganom prženju sa slabom aromom, kava je zrnastog okusa i tankog tijela. 

•       Srednje prženje tzv. američko prženje je prženje do srednje smeđe boje. Kiselost je osjetna ali ne prodire. Različitost je istaknuta a tijelo punije. 

•       HIGH prženje podrazumijeva da kiselost prevladava nad gorčinom. Pržena zrna su srednje tamna i počinju se isticati komponente pravog okusa kave.

•       CITY predstavlja prženje do tamnije i srednje smeđe boje kave. Kava je prilično kisela, ali bogatijeg okusa. Raznolikost je manje istaknuta, ali ne neosjetna.

•       FULL CITY je srednje tamno prženje, gdje je kiselost potisnuta a tijelo teže. Površina zrna je suha ili s malim kapljicama ili mrljama ulja. 

•       Jako prženje tzv. svijetlo francusko prženje, bečko prženje. 

•       VIENNA – LIGHT FRENCH je umjereno tamnije prženje s punim tijelom, s gorko slatkim tonovima, a kiselost i raznolikost se šire u bogatom okusu kave. Na površini zrna ostaju tragovi ulja. 

•       Dvojno prženje  – podrazumijeva talijansko i kontinentalno. Talijansko prženje je prženje za espresso. Kontinentalno ili francusko prženje DARK FRENCH  je vidno tamnije prženje, gdje znatno prevladava gorko-slatki okus, a kiselost i raznolikost varira. Na površini zrna su vidne količine ulja.

•       Tijekom TEŠKOG veoma tamnog prženja, tijelo postaje sve tanje jer se ulje oslobađa. Gorčina prevladava sve dok ne postane blago zagorjelog okusa. Zrno je sjajno, masno.

•      Nakon prženja, kava se hladi na posebnim mrežama, prvenstveno na zraku ali i prskanjem vode kako bi se zaustavio proces prženja. Vrijedi pravilo, što se zrna brže ohlade, tim bolje.

•       Nakon prženja, slijedi vrlo važan korak cjelokupnog procesa prženja i pakiranja kave, izdisanje. Razni tehnolozi na ovaj proces gledaju potpuno drugačije, ne samo iz ekonomskih već i tehnoloških razloga. Proces traje 1-5 dana, a način, na koji kavu ostavimo da izdiše, utječe na njenu konačnu kvalitetu. 

Zatvoriti

Pjevajte

Zatvoriti

Košarica (0)

Cart is empty Nema proizvoda u košarici.