SKLADIŠTENJE KAVE

kako najbolje čuvati kavu?

•       Kao i većini organskih proizvoda, i kavi možemo produljiti vijek trajanja skladištenjem na pravi način, kako bi se očuvao njen okus i aroma. Poznato je da zrna kave sadrže velike količinehlapljivih ulja, tj. kemijskih tvari koje kavi daju specifičan okus. Ta ulja se ispuštaju i razgrađuju u procesu prženja prilično brzo nakon što je kava ispržena.

•       Prilikom mljevenja zrna kave, počinje se gubiti okus. Ovisno o načinu ponašanja ovih ulja, postoje razne metode skladištenja kave koje omogućuju očuvanje njenih najboljih svojstava u različitim etapama njenog života.

•       Kava ima najbolji okus dva tjedna nakon prženja i odmah nakon mljevenja. Ipak, činjenica je da je kava na svom vrhuncu 48 sati nakon prženja. To je istina, ali ukoliko ju sami doma ne pržite, u stvarnosti je nikada u tom periodu nećete probati. Čak ni na pakiranjima kave nije uobičajeno da piše datum prženja, već samo datum pakiranja ili rok trajanja.

Savjeti za skladištenje kave

•       Izbjegavajte mljevenu kavu. Kupujte kavu u zrnu koja se melje netom prije pripreme. Ukoliko već kupujete mljevenu, jer je to praktičnije, čuvajte ju nakon otvaranja na sobnoj temperaturi, u hermetički zatvorenoj posudi. Keramička posuda s vakuumskim zatvaranjem je također dobra alternativa, ali ne smije biti napravljena od prozirnog stakla. Kavu u zrnu također možete nekoliko dana skladištiti u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.  

•       Kava ne bi trebala biti izložena suncu ili sunčevoj toploti.

•      Ako planirate skladištiti kavu na više dana ili tjedana, možete ju držati u zamrzivaču, ali uz oprez, potrebno je izvući što više zraka i vlage iz kave. 

•       Kako skladištiti kavu u zamrzivaču? Kavu treba staviti u hermetički zatvorenu posudu ili u vrećicu sa patent zatvaračem. Posuda treba biti veličine koja će odgovarati količini kave. Kavu je potrebno prekriti i folijom, najbolje aluminijskom. Nakon što posudu ili vrećicu izvadite iz zamrzivača, ne ostavljajte ju na toplome mjestu ukoliko ju nećete iskoristiti. Kada bi se kava morala ponovno zamrznuti, potpuno bi se izgubio njen okus.  

Zatvoriti

Pjevajte

Zatvoriti

Košarica (0)

Cart is empty Nema proizvoda u košarici.