GLAVNA PODRUČJA UZGOJA KAVE 

tko uzgaja najbolju kavu?

Kava je poznata kao napitak za buđenje već tisućama godina. Zemlje koje proizvode kavu na svjetskom tržištu prepoznaju se po pojedinim vrstama kave koje se razlikuju prema teritoriji ili području gdje se kava uzgaja, te su pojedine vrste kave prema tim podacima i označene.

Amerika

•      U Brazilu se prvenstveno uzgaja kava Arabica, u sortama kao što su bourbon, maragogyp i botucato. Šalica brazilske kave smatra se napitkom laganog, nježnog i slatkastog okusa. Glavna mjesta proizvodnje ove kave su Sao Paulo, Minas Gerais, Mina Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Santo, Bahnia i Pernambuco. 

•      U Kolombiji postoji mnogo unosnih plantaža kave, jer gotovo su sva njena područja pogodna za uzgoj kave. Najpoznatije oblasti proizvodnje kave su u dobro poznatoj Bogoti i Medellíni, ali u Antioquii, Cundinamarci i Tolimu. Šalica kolombijske kave je specifična zbog svog nježnog okusa, aromatičnog mirisa i umjerene kiselosti. 

•       Venezuela je sljedeća poznata zemlja po proizvodnji kave na ovom kontinentu. Kava je slatka, nježnog, aromatičnog okusa. Najbitnija područja proizvodnje nalaze se u dolini glavnog grada Caracasa, u području jezera Maracaibo, u području Táchite, Mérinde, Mirande i Araguae. 

•       Kava u Boliviji se proizvodi najviše na područjima gradova La Paz i Santa Cruz. Uvjeti za uzgoj kave su ovdje veoma povoljni i zato ova kava ima odlična svojstva i izvrstan okus.

•       U Peruu je proizvodnja kave promjenjiva i dosta ovisi o meteorološkim uvjetima. Područja sa najvećom proizvodnjom kave su na sjeveru zemlje, oblasti Piuka, Lambayeque i Cajamarca.

•      Kava u Ekvatoru  smatra se manje kvalitetnom od brazilske ali i tu možemo pronaći oblasti poznate po uzgoju i proizvodnji kave kao što su Manabi, Guayas i Los Rios. Glavni grad Quito je središte trgovine kavom, koja je na ovom području karakteristična zbog svoj zelenkastog, ponekad i sivog, srednje velikog zrna. 

•       Guatemala je apsolutno najvažniji srednjoamerički proizvođač kave. Kava se uzgaja na čak 20 područja od kojih su najvažnija Tumbador, Cobán, San Marcos i Antigua. Zrna ove kave su zelenkaste nijanse, a okus u šalici je vrlo nježan i aromatičan.   

•       Plantaže kave na područjima Santa Barbare i Santa Rosa de Copan su najvažnije u Hondurasu. Kava s ovih područja je poznata po visokoj kvaliteti zahvaljujući sortiranom zrnu te glatkom, urednom izgledu nakon prženja. Prilikom ispijanja šalice ove kave, možemo osjetiti njenu pikantnu kiselost. 

•       Glavna područja za uzgoj kave u Salvadoru sukrajevi Santa Anne, San Salvadora i Ahuachapana. Šalica ove kave obradovat će sve ljubitelje ovoga napitka svojom laganom punoćom, nježnim, kiselkastim i čistim okusom. 

•      Kava iz Nikarague specifična je zbog svoje ekstraktivnosti, bogatog okusa te nježnog mirisa. Glavno mjesto proizvodnje ove kave je Matagalpa.

•      Kiselkast, ali ne gorko kiselkast, okus koji ostaje nakon popijene šalice kave tipičan je za kavu iz Costa Rice, gdje su glavna područja proizvodnje u oblastima glavnog grada San Josea.

•       Ako pričamo o Kubi, ne smijemo zaboraviti najbolju kubansku kavu Turquino, koja se odlikuje svojim čistim okusom, ugodnom ali ne prejakom punoćom i niskim udjelom kiselina. Vodeće mjesto na svjetskom tržištu kave pripada kavi proizvedenoj u provincijama Oriente, Santa Clara i Pinar del Rio.

•       Jamaica se može ponositi jednom od najboljih i najskupljih vrsta kave na svijetu, Blue Mountain. Najbitnija područja uzgoja možemo pronaći u San Andrewsu, Portlandu i San Thomasu.

•       Mexico nudi aromatičan, uravnotežen, posebno nježan, kiselkast okus kave, sličan onoj iz Costa Rice. Najbolja područja za uzgoj su u Chiapasu, na jugu zemlje.

Afrika

•       Etiopija se smatra carstvom kave, s najpoznatijim područjima uzgoja u Hareru, Džimi i Sidamu. Ljubitelji ove kave su navikli na njen blagi okus i aromu, koja podsjeća na mocca kavu. 

•       Kava uzgojena u Keniji  u šalici je vrlo aromatična, nježnog kiselkastog okusa. Glavna područja proizvodnje su Kiambu, Thika, Nairobi i Meru. 

•       U Tanzaniji  kava se uzgaja na područjima Bukobe i Kilimanjara. Ova kava je specifična zbog svog punog, plemenitog okusa i fantastične arome.

•       U Ugandi se najviše uzgaja robusta kava na plantažama na područjima planine Elgon.

•       Kava u  Zambiji se uzgaja u provincijama Kasame, Nakonde i Isoka. Ova kava ima nježniji, ali puniji okus nego ona iz Kenije. 

Azija

•       U Indiji se uzgaja i kava arabica i robusta osim na području Karnataka.

•       Za uzgoj kave u Indoneziji najpovoljnija su područja na otoku Java, gdje je kava specifična zbog svoje arome i slabe kiselosti te prirodno nježnog i uravnoteženog okusa. Druga povoljna područja su na Sumatri i Sulawesi, gdje kava ima izraženiji, kiselkastiji i pikantiji okus.

•       U Vijetnamu sa uzgaja najviše robusta i to na području pod nazivom Bak, ali uglavnom na malim farmama. Unatoč svom karakterističnom okusu, ova kava se smatra manje kvalitetnom i jeftinijom vrstom kave.

Australija i Oceanija

•       Australija je jedini proizvođač visokokvalitetne sorte kave arabica – bourbon. Ova kava je mekanog, nježnog okusa, blago gorkasta s neobično malim sadržajem kofeina. 

•       Papua Nova Guinea uzgaja kavu na višim nadmorskim visinama, od 1300 do 1800 mnv, što direktno utječe na njenu visoku kvalitetu. Kava u šalici je pikantna, punog, bogatog okusa. 

Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.