KAVA I ZDRAVLJE

može li ispijanje kave biti korisno za zdravlje?

•       Mnogo je razloga zašto se kava smatra dobrom za zdravlje. Kava posjeduje veliku količinu antioksidansa koji mogu spriječiti razna oboljenja. Ali, s druge strane, sadrži i kofein, stimulacijski sastojak, koji može prouzrokovati poteškoće sa spavanjem, nadutost ili žgaravicu. Mi ćemo se usredotočiti na zdravstvene učinke kave uz trenutno stanje znanstvenih istraživanja na ovom području.

•      Zahvaljujući velikoj količini hranjivih sastojaka, antioksidansa i polifenola, kava se smatra jednim od najzdravijih napitaka. Antioksidansi i polifenoli štite organizam od slobodnih radikala. Uz to, kava sadrži i kalij, magnezij, mangan, fosfor i folnu kiselinu, te vitamine B2, B5, B1 i B3. Prosječna osoba koja konzumira tipičnu zapadnjačku hranu, dobit će više antioksidansa iz kave nego iz voća ili povrća.

•       Zbog visokog udjela kofeina, kava pospješuje funkcije mozga i ubrzava metabolizam. Kofein se nalazi i u drugim napitcima- čajevima ili čokoladnim napitcima ali kava je najveći izvor kofeina. Kava čuva mozak od neurodegenerativnih oboljenja. 

•       Povećana moždana aktivnost aktivira nadbubrežne žlijezde koje proizvode adrenalin, ubrzavaju rad srca i podižu krvni tlak, što stimulira rad srca i širi krvne žile.

•       Rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da ljudi koji svakodnevno piju kavu imaju manji rizik obolijevanja od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Također, imaju manji rizik od ciroze i karcinoma jetre i od depresije.

•       Daljnja klinička ispitivanja ukazuju na to da kava produljuje život. Zbog toga što se redovnim konzumiranjem kave mogu spriječiti razne bolesti, time se produljuje i životni vijek.

•       Kao što smo već spomenuli, kofein ima i negativne učinke. Međutim, mjera u kojoj se pojavljuju je sasvim individualna i ovisi o količini konzumiranog kofeina.

•     Kofein izaziva ovisnost, pa se uz redovitu konzumaciju u slučaju nedostatka mogu javiti simptomi odvikavanja, poput umora, glavobolje i razdražljivosti.

•      Kava bez kofeina dobiva se ekstrakcijom kofeina iz zrna kave uz pomoć otapala. Međutim, konzumiranje bezkofeinske kave nema dokazane blagodati kao konzumiranje one s kofeinom.

•      Iako su mišljenja medicinskih stručnjaka u svezi s učinkom kave na zdravlje podijeljena, sigurno je da je njen pozitivan učinak na zdravlje veći od rizika koji bi ona mogla predstavljati.

Zatvoriti

Pjevajte

Zatvoriti

Košarica (0)

Cart is empty Nema proizvoda u košarici.