koje je bolje?
• Vrsta odabranih zrna kave je ono što prilikom pripreme kave daje joj onaj pravi okus, aromu, pjenušavost, gorčinu, te od čega ovisi i udio kofeina. To je razlog, zašto je svaka kava različita.
• U svijetu postoje stotine podvrsta grmova kave, ali zbog svog okusa i načina uzgoja na svim kontinentima, posebno se izdvajaju Arabica (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora).
• Kava Arabica je specifična zbog svojih duguljastih, pljosnatih zrna, s presjekom u sredini koji tvori oblik slova “s”. Zrna Robuste su pravilnijeg, gotovo kružnog oblika, s ravnim presjekom koji polovi zrno.
• Najveći proizvođač Arabice je Brazil, zatim Kolumbija, Etiopija, Mexico i Guatemala. Robusta se, pak, najviše uzgaja u Vijetnamu, zatim Brazilu, Indoneziji, Maleziji, Ugandi te na Filipinima.
• Najpovoljniji uvjeti za uzgoj biljke Arabice su na višim nadmorskim visinama, od 600 do 2000 metara nadmorske visine, na temperaturi između 17 i 25 °C. Robusti je potrebna niža nadmorska visina, od 0 do 900 mnv i temperatura između 20 i 30 °C. Arabica je dosta osjetljivija na toplotne promjene od Robuste.
• Arabica sazrijeva 3 godine nakon sađenja i potrebno je otprilike još 9 mjeseci da od cvjetova nastane plod. Plodovi uglavnom opadaju sami i najčešće se skupljaju ručno ili selektivnim češljanjem koje može oduzeti mnogo vremena. Robusta daje plodove nešto brže, ali prilično neredovito. Sazrijevanje cvjetova traje 11 mjeseci. Kada je plod zreo za berbu, ubire se pomoću stroja za berbu jer se plodovi drže za grane i bilo bi vrlo mukotrpno ubirati ih ručnom metodom.
• Arabica je karakteristična prvenstveno zbog svog aromatičnog mirisa, te nježnog, slatkastog okusa. Općenito je poznata po svojoj većoj kiselosti, bogatijem okusu, a svojim ljubiteljima nudi raznovrsnost kroz voćne, čokoladne, cvjetne pa i začinske note. Sadrži veću količinu lipida (masti, ulja i vitamina), 2x više šećera ali i 3x manje kofeina. Robusta je, naprotiv, vrlo gorka. Ljubitelji ove kave potražuju više zemljast okus i 2x veći udio kofeina. Ova kava je odlična za pripremu espressa kojem daje prelijepu pjenušavost i zemljast okus kave.
• Koju kavu odabrati, ovisi o osobnim preferencijama, obje imaju svoje prednosti. Arabica se smatra kvalitetnijom i ukusnijom, ali i Robusta posjeduje iznenađujuće osobine. Vrijedi dati šansu objema vrstama.